Deel jouw herinneringen aan Strijen!

Ook al houdt gemeente Strijen op met bestaan, toch zal Strijen altijd Strijen blijven! Een uniek stukje Hoeksche Waard met veel historie, gezelligheid en vooral eigenheid die nooit verloren zal gaan.

Van ’t jaer is’t geel is heel benieuwd naar deze verhalen.

De herinneringen aan Strijen

van Sharon Jonas

Geboren en opgegroeid in Strijensas, vanaf de pubertijd inwoner van Strijen. Mijn herinneringen zijn te uiteenlopend (en veel) om in dichtvorm over te brengen en uit de vele foto's zou ik niet kunnen kiezen. Daarom 'gewoon' mijn verhaal.

Opgroeien in Strijensas was een feestje! Zoveel vrijheid, zoveel natuur en zoveel sociale controle wat voor een gevoel van veiligheid zorgde. Schaatsen op de haven en soms zelfs helemaal naar Strijen, baggeren in de polder en zwemmen in het Haringvliet, teveel om op te noemen. Opa en oma woonde twee deuren verder, dus ook daar bracht ik veel tijd door. Pannenkoeken eten of het cakebeslag op likken uit de kom. Het kleine inwoners aantal zorgde op de basisschool voor kleine klassen, wat heel veel voordelen opleverde. Drie keer meespelen in de musical, drie keer op werkweek en heel veel aandacht! Ik herinner me vooral de verhalen van meester Weijers nog en het gezellige jaar in groep 8 bij juf Anita Dorst (nu Buitendijk). Ik moet wel eerlijk bekennen dat de overstap naar de middelbare school (ineens niet meer met z'n vieren, maar met z'n 25'en in de klas), me niet mee is gevallen. Maar dat is goed gekomen!

Rond mijn zestiende verjaardag verhuisden we naar Strijen. Maar de eerste periode na de verhuizing pakte ik vaak de brommer of de fiets om naar Sas te gaan. Het heeft even geduurd, maar ik begon me naar verloop van tijd op mn gemak te voelen in Strijen. Ik werd vrijwilliger in de Klep (dit heb ik uiteindelijk 18 jaar gedaan en ging soms op pad met de zwemvereniging (maar lid was ik niet).

(Lees verder onder de foto's)

Veel van mijn herinneringen liggen dan ook wel in de Klep. Ik heb daar vrienden voor het leven gemaakt, levenservaring opgedaan, maar ook ervaringen die leuk op mijn cv staan. Het organiseren van activiteiten als (muziek) festivals, spooktochten, filmmarathons, game avonden, levend tafelvoetbal op het Molenschaer, de Hoeksche Dance Parade (de Klep had een eigen truck), zijn dingen waar ik heel veel plezier aan beleefde en de ervaring die ik daarmee heb opgedaan gebruik ik nu nog! We hebben met een groep vrijwilligers ook een poosje een eigen blaadje gehad, waar we zelf stukken voor schreven. Ik heb ze nog allemaal! Ik herinner me nog veilingen voor het goede doel (War Child, dit was een actie van de hele gemeente, meen ik). Het mede organiseren van de hele Piet voor Unicef actie rondom Sinterklaas, staat me nog heel erg bij.

Uiteraard bleef het niet bij alleen organiseren van de activiteiten, maar ook m'n steentje bijdragen bij het uitvoeren. Eventjes nog was ik dj op een vaste zaterdagavond. Met een groep vrijwilligers en bezoekers maakten we ook onze eigen horrorfilm: Billy de Bestekgek. Ik heb zelfs nog even in het bestuur gezeten. Wat was ik trots toen wij de vrijwilligersprijs wonnen. Daar heb ik ook een aantal keer voor in de jury gezeten, net als bij een fotowedstrijd. De bezoekersgroep veranderde en er was geen klik meer met de jeugd die de open avonden nog bezochten, dit heeft er toe geleid dat ik gestopt ben met me inzetten.

(Lees verder onder de foto's)

Vraag me niet om jaartallen, want daar ben ik echt niet goed in! Ik vergeet ook vast nog activiteiten die net zo leuk en bijzonder waren. Ik heb een kast vol met foto's, krantenartikelen, posters en flyers. Allemaal onderdeel van de herinneringen!

En nu? Nu woon ik er nog steeds en organiseer ik met de buren twee keer jaar een activiteit (bbq in de zomer en kerstborrel in de winter). Dat blijft er toch in zitten. Oh ja, en altijd als ik een bezoek aan het gemeentehuis breng, probeer ik even bij de kamer van de burgemeester te gaan kijken. De portretten die daar hangen zijn mijn opa en oma!

Groetjes, Sharon Jonas

voormalig gemeentehuis, gemeente Strijen
sluis StrijenSas

Stuur ons jouw herinnering aan Strijen

Digitale inzendingen kan je e-mailen naar annette.vanderwulp@conquest.nl (bijlagen groter dan 10 MB graag via WeTransfer). 

Alle andere inzendingen kan je afleveren bij: 
museum Het Land van Strijen, Kerkstraat 45 in Strijen. Het museum is geopend op vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

beeldmerk Van 't jaer is't geel

Van’t jaer is’t geel is een initiatief van de Gemeente Strijen in samenwerking met ConQuest.

Privacy verklaring

Contact

Annette van der Wulp
Industriestraat 6
3291 CL Strijen

0186 656 222
annette.vanderwulp@conquest.nl