Deel jouw herinneringen aan Strijen!

Ook al houdt gemeente Strijen op met bestaan, toch zal Strijen altijd Strijen blijven! Een uniek stukje Hoeksche Waard met veel historie, gezelligheid en vooral eigenheid die nooit verloren zal gaan.

Van ’t jaer is’t geel is heel benieuwd naar deze verhalen.

Een magazine voor en door 'ons'

herinneringen aan STRN magazine

'STRN magazine is een (vooralsnog eenmalige) uitgave van Stichting STRN', staat in het colofon van het tijdschrift. En bij die ene uitgave is het ook gebleven. Maar het gevoel en de herinnering zijn blijven hangen bij de makers.

Wat begon als het idee van zomaar iemand om 'anders' naar Strijen te kijken, werd uiteindelijk een project van 16 Strijense creatieven die hun tijd en energie staken in - onder andere - het interviewen van dorpsgenoten, het maken van foto's van huisnummers en handschoenenvakjes in auto's en het maken van illustraties van spek met peren. Daar omheen nog 'ns 34 meedenkers en -doeners en 76 'VRNDN' die STRN steunden met geld, raad en daad. En daarmee zetten we 'gewoon' met z'n allen een heus dorpstijdschrift neer.

Zo maar, in Strijen. Daar waar 'zoiets toch niet kan' en 'dat verkoopt hier toch niet'. Wel dus. Omdat we 't samen deden en er samen in geloofden. En omdat er dus genoeg Strijenaren (ook zij die hier niet geboren zijn of die hier zelfs niet meer wonen) zijn die iets voor 'n ander willen doen en die iets voor niets willen doen. Gewoon. Omdat 't leuk is om samen iets te creëren. En omdat we allemaal grôôs op Strijen zijn.

(Lees verder onder de foto)

Naast de herinnering aan het saamhorigheidsgevoel rondom STRN, is de inzamelingsactie van boodschappenbriefjes het meeste bijgebleven.
We plaatsten een oproep op Facebook wie ons kon helpen aan hufterproof verzamelbox waarin we ergens op een centrale plek op 't dorp boodschappenbriefjes konden verzamelen voor het magazine. AWB Sierhekwerken kon daar wel iets mee en regelde een brievenbus op staanders die we bij de Albert Heijn neer mochten zetten.

Veel dorpsgenoten gaven gehoor aan onze oproep en gooiden hun gebruikte boodschappenbriefje in de  bus. De meest opvallende briefjes selecteerden we en dat leidde tot twee geinige fotopagina's in de rubriek 'Beter kijken' in het magazine. Nadeel aan die pagina's in het magazine is dat je nu nooit meer normaal kijkt naar een achtergelaten boodschappenbriefje  ;-)

(Lees verder onder het filmpje)

De verkoop van STRN magazine liep goed. Het grootste gedeelte van de 1.000 exemplaren verkochten we en daardoor stond er een nette som geld op de rekening van stichting STRN. Dat geld begon begin 2017 te roepen en de stichting was nog niet opgeheven. Een van de doelen van de stichting was het samenbrengen van Strijenaren. En aan een keukentafel bedachten we dat dé plek om samen te komen de eettafel is. Dat werd de basis voor Tafel voor Tien, waaraan we drie keer tien dorpsgenoten een mooi en gratis driegangendiner aanboden.

Ook met Tafel voor Tien bleek dat je met 'n groepje enthousiastelingen een hoop kunt bereiken. Want we vonden een pand dat we mochten omtoveren tot 'restaurant', chefs die in een minimale keuken een driegangendiner wilden bereiden en dertig dorpsgenoten die met 'vreemdelingen' aan tafel wilden.

De herinnering(en) in het kort? Heel simpel eigenlijk: samen kan je veel

Tafel voor Tien

Drie avonden, drie chefs en 3x 10 Strijenaren aan een lange tafel in een pop-up restaurant aan de Kerkstraat.
(juni 2017)

Tafel voor Tien @Kerkstraat 10
Een echte Tafel voor Tien dorpsgenoten
voormalig gemeentehuis, gemeente Strijen
sluis StrijenSas

Stuur ons jouw herinnering aan Strijen

Digitale inzendingen kan je e-mailen naar annette.vanderwulp@conquest.nl (bijlagen groter dan 10 MB graag via WeTransfer). 

Alle andere inzendingen kan je afleveren bij: 
museum Het Land van Strijen, Kerkstraat 45 in Strijen. Het museum is geopend op vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

beeldmerk Van 't jaer is't geel

Van’t jaer is’t geel is een initiatief van de Gemeente Strijen in samenwerking met ConQuest.

Privacy verklaring

Contact

Annette van der Wulp
Industriestraat 6
3291 CL Strijen

0186 656 222
annette.vanderwulp@conquest.nl